فهرست محتوا
آموزش زبان انگلیسی به کودکان یکی از مهمترین اهداف هر والدینی است. برخی از والدین فرزندان خود را به آموزشگاه زبان فرستاده و هیچ فعالیت خارج از برنامهای برای آنها در نظر نمیگیرند که این موضوع میتواند بر کیفیت آموزش زبان انگلیسی به کودکان تأثیر منفی بگذارد. برخی دیگر از والدین نیز بدون ثبتنام فرزندان خود در آموزشگاه سعی میکنند به آنها در خانه زبان انگلیسی یاد بدهند. این روش نیز دارای معایبی است. به عنوان مثال قطعا والدین نمیتوانند به اندازه معلمان حرفهای و باتجربه در آموزش زبان انگلیسی به فرزند خود موفق عمل کنند. بهترین گزینه راهحل ترکیبی است. در این روش والدین علاوه بر ثبتنام کودک خود در یک آموزشگاه معتبر در منزل نیز با او به آموزش و تمرین زبان انگلیسی میپردازند. بنابراین آموزش زبان انگلیسی در منزل را باید به عنوان یک مکمل در نظر بگیرید مگر اینکه خود سابقه تدریس حرفهای به کودکان را داشته باشید. امروزه روشهای مختلفی برای آموزش زبان انگلیسی به کودکان در منزل وجود دارد که در ادامه با ۱۰ تا از رایجترین آنها آشنا میشوید.
مزایا آموزش انگلیسی به کودکان در منزل
آموزش انگلیسی به کودکان در منزل دارای مزایای مختلفی است که مهمترین آنها عبارتند از:
دسترسی به آموزش اختصاصی: تدریس در منزل این امکان را برای والدین فراهم میکند تا به شکلی اختصاصی و با توجه به نیازها و علایق فرزندان خود به آنها زبان انگلیسی یاد بدهند.
داشتن برنامه سفارشی: در کلاسهای عمومی معمولا یک برنامه مشابه در اختیار تمام زبانآموزان قرار میگیرد که این امر میتواند تأثیر منفی بر فرآیند یادگیری آنها بگذارد. اما در روش تدریس در منزل والدین میتوانند یک برنامه آموزشی و تمرینی سفارشی و اختصاصی برای کودک خود ایجاد کنند که البته این مزیت در کلاسهای خصوصی نیز وجود دارد.
کمک به تقویت زبان انگلیسی: آموزش زبان انگلیسی در منزل میتواند به بهبود مهارتهای زبانی (Speaking، Listening و …) فرزند شما کمک فراوانی کند زیرا در این روش کودکان میتوانند ساعتها و به شکلی منظم به دروس و منابع آموزشی مختلفی دسترسی داشته باشند.
افزایش تمرکز کودک: در این روش خبری از استرس رقابت با سایر زبانآموزان نیست و کودکان میتوانند با تمرکز و آرامش بیشتری به یادگیری زبان انگلیسی بپردازند.
معایب آموزش انگلیسی به کودکان در منزل
اگر آموزش انگلیسی به کودکان در منزل و بدون ثبتنام آنها در کلاسهای زبان انجام شود دارای معایبی است که مهمترین آنها عبارتند از:
کاهش تعاملات اجتماعی: در این روش از تدریس کودکان تنها با والدین خود ارتباط برقرار میکنند اما در مؤسسات و مدارس زبان این امکان برای کودکان فراهم میشود تا به اشکال مختلفی با همسالان خود تعامل داشته باشند.
مشکل دسترسی به منابع: کودکان با شرکت در کلاسهای زبان میتوانند به منابع آموزشی متعددی دسترسی پیدا کنند اما معمولا چنین امکانی در منزل برای آنها فراهم نیست.
هدر رفتن زمان: والدین برای آموزش زبان به کودکان خود در منزل ممکن است نیاز به صرف زمان زیادی داشته باشند و بنابراین استفاده از این روش به والدین پرمشغله توصیه نمیشود.
بکارگیری تکنیکهای نادرست: در رابطه با آموزش زبان انگلیسی اکثر والدین فاقد تخصص کافی هستند و ممکن است برای انجام اینکار از روشها و تکنیکهای نادرستی استفاده کنند.
بهترین روش های آموزش زبان انگلیسی به کودکان در منزل
۱. مکالمه روزانه به زبان انگلیسی
در صورت داشتن مهارت کافی به زبان انگلیسی بهتر است هر روز و به صورت منظم با کودک خود تمرین مکالمه کنید. انجام اینکار داری مزیتهای فراوانی است که از میان مهمترین آنها میتوان به بهبود تلفظ لغات انگلیسی و تقویت مهارتهای Speaking و Listening اشاره کرد. بهتر است از مکالمات کوتاه و ساده شروع کنید و به مرور با افزایش سن کودک خود پیچیدگی و مدت زمان آن را افزایش دهید.
۲. ایجاد روتین مطالعه
برای آموزش انگلیسی به کودک خود یک روتین مطالعاتی منظم ایجاد و سعی کنید یک سری تمرین زبان هر روز و در یک زمان مشخصی انجام دهید. به عنوان مثال میتوانید هر روز قبل از خواب به مدت ۲۰ دقیقه برای فرزند خود کتاب داستان انگلیسی بخوانید یا در ساعت ۶ عصر با او گرامر کار کنید. فراموش نکنید که به منظور افزایش سرعت یادگیری بهتر است حتما به صورت منظم به تمرین دروس یادگرفته شده بپردازید.
۳. استفاده از بازیهای زبان انگلیسی
بازیها و فعالیتهای متعددی وجود دارد که میتوانند نقش مؤثری در تقویت زبان انگلیسی کودکان ایفا کنند. این نوع بازیها یادگیری زبان را به فرآیندی سرگرمکننده و لذتبخش برای کودکان تبدیل کرده و از میان مهمترین آنها میتوان به پیکشنری، مکعب قصهگویی و اسکربل اشاره کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با بازیهای زبان انگلیسی و مزایای و معایب آنها به مقاله «آموزش زبان انگلیسی به کودکان از طریق بازی» مراجعه کنید.
۴. استفاده از روش قصهگویی
قصهگویی و خواندن داستان از جمله رایجترین روشهای آموزش زبان انگلیسی به کودکان است. برای انجام اینکار ابتدا فضایی آرام از خانه را انتخاب و سپس همراه با کودک خود شروع به خواندن داستان مورد علاقه او کنید. مطمئن شوید سطح داستانی که انتخاب میکنید بالاتر از سطح زبان انگلیسی فرزند شما نباشد. به منظور بهبود مهارت درک مطلب و اسپیکینگ کودک خود میتوانید هر بار و در پایان هر بخش از کتاب سؤالاتی را در رابطه با داستان گفته شده از او بپرسید. علاوهبراین برای افزایش قوه خلاقیت فرزند خود میتوانید او را تشویق به قصهگویی کنید. اگر هم به کتاب داستان دسترسی ندارید، در این صورت میتوانید از اپلیکیشنهای و وبسایتهای قصهگویی (Storynory، Tales2Go و …) یا از داستانهایی که از قبل بلدید استفاده کنید.
۵. استفاده از اپلیکیشنهای زبان انگلیسی
امروزه اپلیکیشنهای زبان انگلیسی مختلفی وجود دارد که به دلیل ماهیت تعاملی و سرگرمکننده خود میتوانند به کودکان در یادگیری زبان انگلیسی کمک فراوانی کنند و از میان بهترین آنها میتوان به Endless Alphabet ، LingoKids، Speakia، Lingodeer و Studycat اشاره کرد. برخی از اپلیکیشنهای زبان انگلیسی از سیستمعامل اندروید، برخی iOS و تعدادی نیز از هر دو پشتیبانی میکنند. حفظ الفبا، یادگیری گرامر، حفظ لغات و آشنایی با نحوه تلفظ آنها و در کل نیزتقویت ۴ مهارت اصلی زبان (Speaking ،Listening ،Reading و Writing) از مهمترین مزیتهای این اپلیکیشنها هستند. به منظور آشنایی با معروفترین اپلیکیشنهای موجود در بازار مقاله «۸ اپلیکیشن عالی یادگیری زبان انگلیسی» را بخوانید.
۶. با کودک خود آهنگ انگلیسی بخوانید
خواندن آهنگهای انگلیسی با کودکان یکی دیگر از روشهای مؤثر در تقویت زبان افراد در سنین پایین است. برای انجام اینکار کافیست تعدادی از آهنگهای مورد علاقه کودک خود را انتخاب و همراه با او شروع به خواندن آنها کنید. مطمئن شوید که آهنگهای انتخابی مناسب سن کودک شما بوده و ریتم تندی ندارند. کودکان با استفاده از این روش میتوانند با کمترین تلاش لغات و عبارتهای زبان انگلیسی مختلفی را یاد بگیرند. سعی کنید از آهنگهایی استفاده کنید که به طور خاص برای آموزش زبان انگلیسی ساخته شدهاند.
۷. استفاده از کانالهای یوتوب
کانالهای یوتوبی مختلفی وجود دارد که به صورت خاص برای آموزش زبان انگلیسی به کودکان ایجاد شدهاند و میتوانید در بازه زمانی مشخصی از روز همراه با کودک خود به مشاهده ویدئوهای آنها بپردازید. فراموش نکنید که استفاده از کانالهای یوتوب صرفا باید به عنوان یک روش مکمل مورد استفاده قرار بگیرد و نمیتواند جایگزین سایر روشهای ذکر شده در این مقاله شود. Super Simple Songs ،Cocomelon – Nursery Rhymes ،English Singsing ،KidsTV123 و British Council | LearnEnglish Kids از بهترین کانالهای یوتوبی موجود هستند.
۸. آموزش انگلیسی با فلشکارت
کودکان با استفاده از فلشکارتها میتوانند دایره واژگان زبان انگلیسی خود را با سرعت بالایی افزایش دهند. برای بکارگیری این روش یا باید اقدام به خرید فلشکارتهای آماده کنید و یا همراه با فرزند خود فلشکارت بسارید که البته استفاده از روش دوم میتواند تا حد زیادی باعث افزایش جنبه سرگرمی آموزش زبان انگلیسی شود. به یاد داشته باشید که واژگان استفاده شده حتما باید متناسب با سن و تواناییهای فرزند شما باشند. به عنوان مثال اگر کودک شما زیر ۶ سال سن دارد و به تازگی یادگیری زبان را شروع کرده است؛ در این صورت بهتر است از لغات مربوط به رنگها، اعداد، حروف الفبا، میوهها، حیوانات و سایر موارد مشابه استفاده کنید.
۹. تشویق کودکان به یادگیری زبان انگلیسی
شما میتوانید به روشهای مختلفی کودک خود را تشویق به یادگیری زبان انگلیسی کنید. توجه به علایق کودکان و دادن حق انتخاب به آنها، استفاده از بازیها و اپلیکیشنهای زبان، به اشتراک گذاری موفقیت کودکان با دیگران، عدم تمرکز بر اشتباهات و دادن پاداش و استفاده از کارتون و انیمیشن از مهمترین روشهای تشویق کودکان به یادگیری زبان انگلیسی هستند. برای آشنایی بهتر با این تکنیکها میتوانید به مقاله «۱۶ روش برای تشویق کودکان به یادگیری زبان انگلیسی» مراجعه کنید.
۱۰. بکارگیری تکنیک اجرای نقش
بکارگیری تکنیک اجرای نقش (Role-Playing) با توجه به ماهیت سرگرمکننده و تعاملی خود میتواند تا حد زیادی به تقویت زبان انگلیسی کودکان کمک کند. در این روش شما باید ابتدا یک سناریو را انتخاب و سپس همراه با کودک شروع به مکالمه زبان انگلیسی کنید. به عنوان مثال فرض کنید شما فروشنده مغازه هستید و فرزندتان قصد خرید یک سری کالا را از شما را دارد. حال باید در رابطه با خرید و انتخاب کالا، دریافت تخفیف، پرداخت پول و کشیدن کارت و سایر موارد مشابه باهم مکالمه کنید. بهبود مهارت مکالمه، افزایش اعتماد به نفس، تقویت و بکارگیری نکات گرامری از جمله مزیتهای این تکنیک هستند.
منابع: Preply، Britishcouncil و Genlish