وقتی صحبت از یادگیری زبان انگلیسی یا هر زبان خارجی دیگری میشود، روش آموزش میتواند به یک چالش تبدیل شود. بسیاری از کسانی که تصمیم به یادگیری زبان میگیرند، در همان ابتدای کار، این سوال به ذهنشان میرسد که با چه روشی انگلیسی را یاد بگیرم؟ آیا به کلاس بروم یا در خانه هم میتوانم سلف استادی داشته باشم؟ در این مطلب به شما کمک میکنیم تا پاسخ این سوال را دریابید که آیا با سلف استادی میتوان زبان یاد گرفت و چگونه میتوان موفق بود. با ما همراه باشید!
کلاسهای زبان یا سلف استادی؟ کدام روش برای شما مناسبتر است؟
سلف استادی (Self Study) یا خودآموزی، به یادگیری مستقل یک موضوع بدون حضور در کلاس و با سرعت مناسب خود فرد گفته میشود. در این روش، هیچ معلمی وجود ندارد که به شما بگوید چه کاری انجام دهید یا چه چیزی را اشتباه انجام میدهید.
بسیاری از کسانی که تصمیم به یادگیری انگلیسی دارند، روش سلف استادی را انتخاب میکنند و برای یادگیری به سراغ استفاده از کتابهای زبان، فایلهای صوتی (مانند پادکست) یا منابع آنلاین مانند ویدیوهای یوتیوب میروند. این روش یادگیری زبان، مستقل از کلاسهای درستی یا راهنمایی معلم است.
یکی از مزیتهای سلف استادی زبان این است که شما خودتان کنترل همه چیز را در اختیار دارید؛ یعنی میتوانید در هر زمانی که برایتان مناسبتر است مطالعه کنید، بدون اینکه نگران برنامهریزی برای حضور در کلاس باشید! همچنین نیازی به پرداخت هزینه کلاس یا خرید کتابهای گرانقیمت ندارید.
اما مشکل سلف استادی زبان این است که میتواند بسیار کندتر از شرکت در کلاس و داشتن معلمی پیش برود که شما را راهنمایی میکند و اشتباهات شما را اصلاح میکند. نداشتن معلم زبان برای گوشزد کردن اشتباهات یا آموزش صحیح گرامر و تلفظ واژگان، برای کسانی که تجربه قبلی یادگیری زبان ندارند و هنوز در ابتدای راه هستند، میتواند بسیار خستهکننده باشد و شاید باعث شود که یادگیری را برای همیشه رها کنند. بنابراین، خودآموزی در واقع بهترین راه برای یادگیری زبان برای همه افراد نیست.
خودآموزی نیاز به نظم، انگیزه و پشتکار زیادی دارد. استادان زبان توصیه میکنند که اگر در سطح Elementary هستید، شرکت در کلاسهای زبان انگلیسی یا استفاده از منابع آنلاین با راهنمایی معلم گزینه بهتری خواهد بود. همچنین، اگر به دنبال تقویت مهارت صحبت کردن (Speaking) هستید، انتخاب روش سلف استادی مناسب شما نخواهد بود. اکثر ما میخواهیم انگلیسی را یاد بگیریم که بتوانیم صحبت کنیم و با دیگر مردم دنیا ارتباط برقرار کنیم. سلف استادی، روی مهارت اسپیکینگ خیلی پاسخگو نخواهد بود.
۶ نکته برای موفقیت در سلف استادی زبان انگلیسی
همانطور که دیدیم، سلف استادی زبان برای کسانی که در مرحله ابتدایی یادگیری هستند، روشی مناسب نیست. اما کسانی که در مراحل بالاتر یادگیری زبان هستند و در سطح Upper intermediate یا بالاتر قرار دارند، میتوانند به کمک چند نکته، پیشرفت چشمگیری را با سلف استادی تجربه کنند.
نکات زیر را برای موفقیت در سلف استادی زبان در نظر داشته باشید:
۱. از هوش مصنوعی برای سلف استادی استفاده کنید
هوش مصنوعی، پیشرفتهای قابل توجهی در زمینه یادگیری زبان کرده است و برای زبانآموزان پلتفرمهای تعاملی و جذابی را برای تمرین و بهبود مهارتهای زبانی فراهم میآورد. از تمرینهای Writing گرفته تا Speaking، به کمک هوش مصنوعی میتوانید زبان انگلیسی خود را تقویت کنید.
یک مثال خوب از هوش مصنوعی مناسب برای یادگیری زبان، چتجیپیتی است، یک ربات چت هوش مصنوعی توسعهیافته توسط OpenAI که قادر به انجام گفتگوهای طبیعی و معنیدار به زبان انگلیسی است. با تعامل با چتجیپیتی، زبانآموزان میتوانند مهارتهای نوشتاری، درک مطلب و مکالمهای خود را تمرین کنند. اپلیکیشن ChatGPT نسخه 3.5 و 4 روی تلفن همراه امکان مکالمه صوتی را نیز فراهم کرده که میتواند گامی موثر برای تقویت مهارت Speaking باشد.
یک ابزار دیگر هوش مصنوعی که مختص زبان طراحی شده، هوش مصنوعی Gliglish است؛ یک اپلیکیشن کاربردی و موثر یادگیری زبان که از هوش مصنوعی برای شخصیسازی تجربه یادگیری برای هر کاربر استفاده میکند. Gliglish ویژگیهای متنوعی ارائه میدهد، از جمله تمرین واژگان، درسهای دستور زبان و گفتگوهای تعاملی با شخصیتهای مصنوعی. آنچه Gliglish را از سایر هوش مصنوعیها متمایز میکند، رابط کاربری کاربرپسند و قابلیت سازگاری با سرعت و ترجیحات یادگیری فردی هر کاربر است. ضمن این که استفاده از آن کاملاً رایگان است! برای زبانآموزان مبتدی یا پیشرفته، به راحتی میتوانید Gliglish را در برنامهیادگیری زبان خود معرفی کرده و در کوتاهترین زمان ممکن پیشرفت چشمگیری را تجربه کنید.
۲. اهدافی را برای یادگیری زبان انگلیسی خود تعیین کنید
برای یادگیری زبان انگلیسی بدون معلم، باید در مورد مطالعه خود، واقعبین باشید.
ابتدا، در یک آزمون آنلاین سطح انگلیسی شرکت کنید تا ببینید که سطح انگلیسیتان چه سطحی است. سپس تصمیم بگیرید که هر روز، چند ساعت زبان انگلیسی مطالعه کنید.
در مرحله بعد، اهداف یادگیری زبان انگلیسی خود را بنویسید. این کار باعث میشود که اهداف شما واقعیت پیدا کنند. همچنین، نوشتن اهداف باعث میشود که همیشه جلوی چشمتان باشند و در جهت آنها حرکت کنید.
به یاد داشته باشید که اهدافتان را در گام اول بزرگ در نظر نگیرید. ابتدا از هدفهای کوچکتر شروع کنید تا در میانه مسیر با مشکل مواجه نشوید.
برای مثال به این دو هدف نگاه کنید:
- من باید تکتک کلمات رمان «هری پاتر» جلد 1 را بفهمم.
- من بیشتر لغات رمان «هری پاتر» جلد 1 را باید بفهمم؛ بنابراین نیازی به جستجوی هر کلمه در دیکشنری ندارم. تنها، کلماتی را بررسی میکنم و یاد میگیرم که تا بهحال آنها را ندیدهام.
اولین مثال، هدفی بزرگ و سخت را دنبال میکند، اما دومی کاملاً قابل انجام است!
برای ایجاد اهداف خوب، از اهداف SMART استفاده کنید. SMART مخفف پنج کلمه Specific, Measurable, Attainable, Relevant, Timely است: خاص، قابل اندازه گیری، قابل دستیابی، مرتبط و محدوده زمانی.
برای مشاهده نحوه عملکرد هدف “هری پاتر” با استفاده از روش هدف SMART به تصویر زیر نگاه کنید:
۳. یک برنامه درسی خوب بنویسید
بعد از تعیین بعضی از اهداف SMART، نوبت نوشتن یک برنامه مطالعه انگلیسی است.
نیازی نیست که یک برنامه سنگین مثل برنامه درسی دانشگاه بنویسید. کافی است برنامهیتان جزئیاتی در مورد “آنچه خواهید آموخت و چگونه آن را مطالعه خواهید کرد”، داشته باشد.
به اهداف یادگیری زبان انگلیسی خود فکر کنید و مطمئن شوید که برنامه درسیتان به رسیدن به این اهداف کمک میکند.
به عنوان مثال، اگر هدفتان بهبود مهارت Reading زبان انگلیسی است، برنامه مطالعه شما باید دارای تسکهایی باشد که به مهارت خواندن کمک میکند، مانند:
- یادگیری لغات جدید با فلش کارت
- خواندن متون و نوشتن خلاصه
- انجام تمرینات گرامر
برنامه مطالعه شما باید انواع مختلفی از فعالیتها را پوشش دهد. این باعث میشود مطالعات انگلیسی شما جالب و سرگرم کننده شود! به یاد داشته باشید، یک برنامه مطالعه باید به شما در تکمیل اهدافتان کمک کند. یعنی اگر اهداف جدیدی داشته باشید، برنامه قابل تغییر است.
۴. از روش English Immersion استفاده کنید
برای یادگیری موفق زبان انگلیسی بهصورت سلف استادی، باید تا حد امکان زبان انگلیسی را در زندگی خود بگنجانید.
بهترین راه برای انجام این کار، روش غرق شدن در انگلیسی یا English Immersion است. این روش، به معنای احاطه کردن خود با زبانی است که در حال یادگیری هستنید. پس انگلیسی را در تمام محیط اطراف خود قرار دهید!
راه های زیادی برای روش غرق شدن در انگلیسی در خانه وجود دارد. مثلاً میتوانید:
- وسایل خانه را با نام انگلیسی آنها برچسب بزنید. نام اشیا، مبلمان یا وسایل داخل اتاق را روی برچسب بنویسید و بچسبانید و هر بار که برچسب را میبینید، آن کلمه را با صدای بلند بگویید.
- کارهای روزانهتان را به زبان انگلیسی انجام دهید. میتوانید اخبار را به زبان انگلیسی تماشا کنید یا بخوانید یا در مورد کارهایی که باید در خانه انجام دهید به انگلیسی صحبت کنید.
- با انگلیسیزبانان نیتیو صحبت کنید و دوستان انگلیسیزبان پیدا کنید. وبسایتهای زیادی برای دوستیابی و یادگیری زبان وجود دارند. این روش هم سرگرمکننده و هم بسیار کاربردی است!
- در مورد محصولات فروشگاههای مواد غذایی، اطلاعات را به زبان انگلیسی بخوانید. میتوانید از برنامهای مانند ShopSavvy استفاده کنید تا اطلاعاتی درباره چیزهایی که در مغازهها میبینید به شما بدهد.
۵. همه چیز را به زبان انگلیسی گوش کنید
انگلیسی گوش دادن برای زبانآموزان بسیار ارزشمند و مفید است.
به یاد داشته باشید که همه ما زبان مادری را با گوش دادن زیاد یاد گرفتیم. شما میتوانید همین کار را با انگلیسی هم انجام دهید! در ابتدا، شاید تعداد کلماتی که متوجه میشوید کم باشد، اما هر چه بیشتر گوش کنید، واژگان بیشتری را یاد میگیرید.
بنابراین، هر زمان که فرصت کردید، به زبان انگلیسی گوش دهید. در زمان کار، آهنگهای انگلیسی را در پسزمینه پخش کنید. به پادکستهای یادگیری انگلیسی گوش دهید. برنامههای تلویزیونی یا فیلمهای انگلیسی تماشا کنید. به این ترتیب شما هم خیلی زود، هم انگلیسی را راحتتر میشنوید و متوجه میشوید و هم میتوانید راحتتر صحبت کنید.
6. ویدیوهای یوتیوب و فیلمهای انگلیسی تماشا کنید
آیا آشپزی دوست دارید؟ یا ورزش؟ یا موضوعات علمی؟ به هر موضوعی که علاقه دارید، میتوانید در یوتیوب (YouTube) ویدیوهای انگلیسی در مورد آن ببینید. همچنین، کانالهای یوتیوب زیادی برای زبانآموزان وجود دارد که انگلیسی را به بهترین روش یاد میدهند. بسیاری از آنها نیز معلمان نیتیو زبان انگلیسی هستند.
علاوه بر این، میتوانید برنامههای تلویزیونی انگلیسیزبان را تماشا کنید. برنامههای تلویزیونی مثل آشپزی، سریال، شوی تلویزیونی و اخبار یک راه عالی برای یادگیری زبان هستند.
فیلمهای انگلیسی نیز جذاب هستند و به شما کمک میکنند زبان و فرهنگ انگلیسی را همزمان یاد بگیرید.
در ابتدا یادگیری با ویدیو و یوتیوب ممکن است دشوار باشد. شخصیتهای فیلمها یا برنامههای تلویزیونی ممکن است به سرعت صحبت کنند یا از واژگانی استفاده کنند که شما نمی دانید؛ اما بهمرور متوجه مکالمات خواهید شد.
در اینجا، به دو نکته برای آسان شدن یادگیری زبان با ویدیو اشاره میکنیم:
- کار را با تماشای ویدیوهای کوتاهتر تمرین کنید. برای مثال، هر بار یک صحنه فیلم را تماشا کنید. بعد از هر جمله ویدیو را متوقف کنید تا بتوانید متوجه شوید که آن شخص چه میگوید.
- از زیرنویس برای کمک به درک مکالمات استفاده کنید. کلماتی را که نمیدانید جستجو کنید. کلمات و عباراتی را که زیاد میشنوید، بنویسید. بعداً هنگام صحبت یا نوشتن، استفاده از آنها استفاده کنید.
امیدواریم در یادگیری زبان چه بهصورت سلف استادی و چه همراه با معلم، همیشه انگیزه خود را حفظ کنید و برای رسیدن به اهدافتان تلاش کنید!
منابع: