امروزه بازیها یکی از اصلیترین ابزارهای آموزش زبان به کودکان هستند و با توجه به ماهیت سرگرمکننده و جذاب خود میتوانند نقشی بسیار مهمی در کسب و بهبود مهارتهای زبانی ایفا کنند. امروزه صدها و یا شاید هزاران بازی مختلف وجود دارد که والدین و معلمان زبان با استفاده از آنها میتوانند به کودکان در انجام کارهایی مانند حفظ واژگان، یادگیری گرامر، افزایش اعتمادبهنفس و بهبود مهارتهای زبانی کمک فراوانی کنند. اما کودک شما چند ساعت در روز میتواند چنین بازیهایی را انجام دهد؟ آیا بازیهای پولی بهتر از بازیهای رایگان هستند؟ معروفترین بازیهای مرتبط با آموزش زبان انگلیسی کدامند؟ ما در این مقاله به این سؤالات پاسخ داده و شما را با مزایا، معایب و مهمترین نکات مرتبط با بازیهای آموزش زبان انگلیسی آشنا خواهیم کرد.
مزایای آموزش زبان انگلیسی به کودکان از طریق بازی
آموزش زبان انگلیسی به کودکان از طریق بازی دارای مزایای متعددی است که در ادامه با برخی از مهمترین آنها آشنا میشوید:
- افزایش اعتمادبهنفس و بهبود مهارتهای ارتباطی
- رشد تفکر نقادانه و مهارتهای مرتبط با حل مسئله
- کاهش ترس از اشتباه در هنگام یادگیری زبان
- آموزش الفبا و اعداد انگلیسی
- بهبود مهارتهای زبانی و اجتماعی کودک
- افزایش انگیزه و خلاقیت کودک
- آسانی استفاده و تنوع موضوعی
- بهبود تلفظ لغات انگلیسی
- تنوع بازیها و افزایش دایره واژگانی
- سرگرمسازی کودکان
- و …
چالشهای آموزش زبان انگلیسی به کودکان از طریق بازی
با وجود مزایایی که در بخش قبل به آنها اشاره شد، آموزش زبان انگلیسی از طریق بازی دارای معایب و چالشهایی نیز میباشد که عبارتند از:
- دشواری ایجاد تعادل میان زمان انجام بازی و سایر فعالیتهای آموزشی
- هزینهبر بودن انجام برخی از بازیها (تهیه گوشی، تبلت، وسایل بازی و …)
- محدودیت واژگانی و عدم پوشش کامل مطالب آموزشی
- تأثیرات منفی استفاده بیش از حد صفحه نمایش
- گوشهگیری کودک و عدم تمایل او برای انجام بازی با همسالان خود
- تمرکز بیش از حد برخی بازیها بر جنبه سرگرمی
- عدم دسترسی برابر تمام کودکان به بازیها
- امکان وابستگی کودک به انجام بازیهای دیجیتال
- زمانبر بودن و پیچیدگی برخی از بازیها
- وجود متعدد بازیهای غیر استاندارد
- دشواری ارزیابی میزان پیشرفت زبانی کودک
انواع بازیهای مرتبط با آموزش زبان انگلیسی
بازیهای آموزش زبان در کل به دو نوع سنتی و دیجیتال دستهبندی میشوند که در ادامه با معروفترین آنها آشنا میشوید:
بازیهای آموزش زبان انگلیسی سنتی:
بازیهای سنتی بر خلاف بازیهای دیجیتال در فضای کاملا سنتی انجام شده و نیازی به وسایل الکترونیکی مانند گوشی ندارند و کودک شما میتواند به آسانی آنها را همراه با دوستان و همسالان خود انجام دهد. Scrabble، Boggle، داستانسرایی چرخشی، بازی با فلشکارت، I Spy، Alphabet Relay، زبان پیچان، بازیهای نقشآفرینی، Board Race، Simon Says و Pictionary از جمله جذاب و سرگرمکنندهترین بازیها و فعالیتهای آموزش زبان سنتی هستند.
بازیهای آموزش زبان انگلیسی دیجیتال:
برای انجام این نوع بازیها باید آنها را بر روی گوشی، تبلت و یا لپتاپ خود نصب کنید. برخی از آنها تنها از سیستمعامل اندروید، تعدادی از سیستمعامل IOS و برخی دیگر نیز از هر دوی آنها پشتیبانی میکنند. علاوهبراین تعدادی از این بازیها دارای نسخه PC هستند که میتوانید آنها بر روی سیستمعاملهای ویندوز یا لینوکس نصب کنید. Little Pim، Mondly، Gus on the Go، DinoLingo، Pili Pop، BOOKR Class و Peg and Pog از جمله محبوبترین اپلیکیشنهای بازی موجود در بازار هستند که میتوانند به کودک شما در یادگیری زبان انگلیسی کمک فراوانی کنند.
نکته: هر بازی برای کودکان با محدوه سنی خاصی طراحی شدهاند و حتما قبل از انجام هر بازی، اطلاعات آن را با دقت مطالعه کنید. تا حد امکان از نصب بازیهای کرک شده نیز خودداری کنید زیرا ممکن است چنین بازیهای حاوی بدافزار باشند.
نکاتی در رابطه با آموزش زبان انگلیسی از طریق بازی
قبل از اقدام به خرید یا نصب هر بازی آموزشی زبان انگلیسی، نکات زیر را حتما رعایت کنید.
- مطمئن شوید که بازی مد نظر شما میتواند نیازهای زبانی کودک شما را برطرف کند.
- قبل از انجام یا تهیه بازی به خوبی با نحوه انجام و قواعد آن آشنا شوید.
- بازی انتخابی باید گزارشی را در رابطه با میزان پیشرفت کودک شما ارائه دهد.
- نظرات سایر افرادی که از آن استفاده کردهاند را با دقت تجزیهوتحلیل کنید.
- مطمئن شوید که بازی مورد نظر مناسب سن کودک شما است.
- میزان پیچیدگی انجام آن را مورد بررسی قرار دهید.
کودک من چند ساعت در روز میتواند چنین بازیهایی را انجام دهد؟
این موضوع بستگی به سن، بازه زمانی توجه و نیازهای کودک شما دارد. به عنوان مثال کودکان ۳ تا ۶ سال دارای بازه زمانی توجه کمتری هستند و بهتر است نهایت روزانه نیم ساعت از زمان خود را به انجام بازیهای مرتبط با زبان انگلیسی اختصاصی دهند. این میزان برای کودکان ۶ تا ۱۲ سال بین ۱ تا ۲ ساعت میباشد. البته باید زمان انجام بازی را به چند بازه مختلف تقسیم کنید. به عنوان مثال یک کودک ۹ سال به جای اینکه ۹۰ دقیقه در روز بازی خاصی را به صورت پشتسرهم انجام دهد، این مدت را باید برای او به ۳ بازه ۳۰ دقیقهای تقسیم کنید.
نکته: هیچ وقت کودک خود را مجبور به انجام بازیهای آموزش زبان انگلیسی نکنید زیرا انجام اینکار میتواند بر انگیزه و فرآیند یادگیری طبیعی کودک شما تأثیر منفی بگذارد.
آیا میتوانم برای فرزندم بازیهای آموزشی درست کنم؟
بله شما میتوانید با کمی جستجو در اینترنت و یا با کمک کتابها، دورهها و ویدئوهای آموزشی بازیهایی را برای کودک خود درست کنید. به عنوان مثال میتوانید با استفاده از مقواهای رنگی فلشکارتها، برچسبها و بازیهای پازلی برای کودک خود درست کنید. Scavenger Hunt یکی از بازیهای جذابی است که میتوانید بدون هیچ هزینه خاصی همراه با کودک خود انجام دهید. در این بازی باید وسایلی را در جاهای مختلف منزل خود پنهان کنید و سپس تصویر و همچنین نام آنها را به زبان انگلیسی بر روی یک برگه کاغذ ترسیم کنید. حال کودک شما باید به دنبال وسایل رفته و پس از یافتن هر کدام، یک علامت تیک جلوی تصویر آن بزند. این بازی تا پیدا کردن آخرین وسیله ادامه پیدا میکند.
آیا اپلیکیشنهای بازی پولی بهتر هستند؟
در مجموع نمیتوان گفت که بازیهای آموزش زبان انگلیسی پولی بهتر از بازیهای رایگان هستند و گاهی اوقات ممکن است برخی از اپلیکیشنهای رایگان عملکردی به مراتب بهتری از اپلیکیشنهای پولی داشته باشند. جواب این سؤال در کل به عوامل مختلفی بستگی دارد که شامل مواردی مانند کیفیت بازی و مطالب آموزشی ارائهشده، سطح تعامل کودک با محتوای بازی، میزان تبلیغات موجود در بازی، قیمت، نظرات و همچنین میزان امتیازات دریافت شده از سوی کاربران، تعداد باگها، تنوع مهارتهای زبانی داخل اپلیکیشن، کیفیت گرافیکی بازی، میزان پشتیبانی و تعداد بهروزرسانیها، امکان استفاده از نسخه آزمایشی میشود.
از کجا بازی تهیه کنم؟
تهیه بازیهای آموزش زبان انگلیسی دیجیتال بسیار آسان است و تنها کافیست آنها را از گوگل پلی استور یا اپ استور دانلود و بر روی گوشی و یا تبلت خود نصب کنید. برای دریافت بازیهای کامپیوتری نیز با کمی جستجو در وبسایتهای اینترنتی میتوانید آنها را دریافت و بر روی سیستمعامل خود نصب کنید. برای خرید بازیهای فکری غیر دیجیتالی که با هدف آموزش زبان طراحی شدهاند نیز میتوانید به فروشگاههای محلی و آنلاین مراجعه کنید. البته قبل از خرید از فروشگاههای آنلاین با دقت تمام اطلاعات وبسایت (آدرس، نماد الکترونیکی، شماره تلفن و …) آنها را مورد بررسی قرار دهید و در مجموع نیز از امن بودن آنها اطمینان حاصل کنید.
منابع: Cambridge و Ladybirdeducation