اگر کودک شما هم مانند بسیاری از کودکان دیگر علاقهای به یادگیری زبان انگلیسی ندارد؛ پس این مقاله برای شماست. دلایل مختلفی میتوانند باعث کاهش انگیزه زبانآموزان در سنین پائین شوند که از میان آنها میتوان به ترس از اشتباه، عدم پشتیبانی والدین و استفاده از متدهای آموزشی نامناسب اشاره کرد. ما امروز قصد داریم شما را با ۱۶ روش که میتوانند انگیزه کودک شما برای یادگیری زبان انگلیسی و یا هر زبان دیگری را افزایش دهند؛ آشنا کنیم.
۱. از خودتان شروع کنید
علاقهمندی شما به انجام فعالیتهایی مانند تماشای فیلمهای انگلیسی و صحبت به این زبان باعث میشود تا انگیزه کودک شما نیز برای یادگیری آن افزایش پیدا کند. در کل نیز هر چه مهارتهای زبان انگلیسی شما بیشتر باشد، در این صورت بهتر از سایر والدین میتوانید به کودک خود در یادگیری زبان کمک کنید.
2. تبدیل یادگیری زبان به فرآیندی سرگرم کننده
تا جایی که ممکن است یادگیری زبان انگلیسی را به فرآیندی جذاب و سرگرم کننده تبدیل کنید زیرا کودکان به صورت غریزی از انجام بازی و فعالیتهای سرگرمکننده لذت میبرند. در مجموع نیز افزودن عناصر جذاب و هیجانانگیز به فرآیند آموزش باعث افزایش علاقه و انگیزه آنها به یادگیری زبان میشود. به عنوان مثال میتوانید از بازیها و فعالیتهای مرتبط با زبان مانند سایمون میگه و پیکشنری استفاده کنید.
۳. توجه به علایق و شخصیت کودک
در هنگام تمرین زبان با کودک خود حتما به علایق و شخصیت کودک خود توجه کنید. به عنوان مثال کودکان فعال دوست دارند بازیهای را انجام دهند که نیاز به انجام حرکات بدنی دارند و کودکان با شخصیت آرام نیز بیشتر به بازیهای کارتی مانند پازلهای زبان علاقهمند هستند. یا مثلا اگر کودک شما علاقه زیادی به حیوانات دارد، در این صورت بهتر است برای او داستانهایی مرتبط با حیوانات بخوانید و یا برای او فلشکارتهایی با تصاویر حیوانات ایجاد کنید.
۴. دادن حق انتخاب به کودک
کودکان از داشتن حق انتخاب و آزادی عمل در انجام کارها لذت میبرند. بنابراین بهتر است گاهیاوقات این اجازه را به کودک خود بدهید تا خود نوع بازی و محل انجام آن را انتخاب کند. شما در واقع با انجام اینکار به فرزند خود نشان میدهید که تصمیم او نیز مهم است و بکارگیری این روش میتواند تا حد زیادی باعث افزایش انگیزه او در یادگیری زبان شود. به عنوان مثال میتوانید از کودک خود بپرسید که دوست دارد داستان انگلیسی مورد علاقهاش را در چه مکانی (خانه، محوطه کتابخانه، حیاط، پارک کودکان و …) برایش بخوانید.
۵. تشویق در زمان مناسب
تنها در مواقعی که کودک شما احساس آرامش و سرحالی میکند او را تشویق به انجام تمرینهای مرتبط با زبان کنید زیرا تحت فشار گذاشتن کودکان برای یادگیری زبان انگلیسی تنها باعث ایجاد اضطراب و استرس در آنها خواهد شد. بنابراین اگر کودک شما احساس بدخلقی و خستگی میکند، در چنین حالتی حتما تمرین زبان را به زمان دیگری محول کنید.
۶. استفاده از منابع و اپلیکیشنهای آنلاین
منابع، بازیها و اپلیکیشنهای زبان آنلاین میتوانند نقش بسیار مهمی در افزایش انگیزه کودکان ایفا کنند و امروزه وبسایتها، برنامهها و بازیهای رایگان و پولی مختلفی وجود دارند که میتوانند به آسانی به آنها دسترسی داشته باشید. Britishcouncil، Abcya، Highlightskids و PBS KIDS از معروفترین وبسایتهای آموزش زبان انگلیسی به کودکان هستند و از میان بازیها و اپلیکیشنها نیز میتوان به LingoKids و LuvLingua و Speakia و Studycat اشاره کرد.
۷. بهاشتراکگذاری تجارب یادگیری کودک خود
موفقیتها، تجربهها، فعالیتها و همچنین تمرینهای زبانی که با کودک خود انجام میدهید را با سایر افراد (اعضای خانواده، دوستان، همسالان و …) به اشتراک بگذارید. شما علاوهبراین میتوانید به فرزند خود اجازه دهید تا با همسالان خود در رابطه با تجربهها و مهارتهای زبانی خود صحبت کند. انجام اینکار در مجموع باعث افزایش انگیزه و اعتمادبهنفس در او شده و سبب میشود تا کودک شما احساس با ارزش بودن کند.
۸. استفاده از بازی
امروزه بازیهایی مختلفی در بازار وجود دارد که به طور خاص برای آموزش زبان به کودکان طراحی شدهاند. کودکان از فرآیند یادگیری زبان از طریق انجام بازیهای آموزشی لذت میبرند و در مجموع نیز اینگونه بازیها از بهترین ابزارهای آموزش زبان به افراد در سنین پائین به حساب میآیند. بازیهای آموزش زبان انگلیسی این امکان را به کودکان میدهند که با صرف کمترین انرژی و با سرعت بالایی مهارتهای اجتماعی، زبانی و حل مسئله خود را بهبود ببخشند. بازیهای آموزش زبان در کل به دو دسته سنتی و دیجیتال دستهبندی میشوند. بازیهای سنتی به آن دسته از بازیهایی گفته میشود که کودکان بدون استفاده از وسایل الکترونیکی مانند تبلت میتوانند آنها را انجام دهند و بازیهای دیجیتال نیز شامل نرمافزارها و اپلیکیشنهای بازی میشوند.
۹. هدفگذاری منطقی
در رابطه با یادگیری زبان انگلیسی اهدافی منطقی و دستیافتنی برای فرزند خود تعیین کنید و تا حد ممکن آنها را به اهداف کوچکتری تبدیل کنید. به عنوان مثال اگر قرار است هفتگی ۱۰ ساعت با کودک خود تمرین زبان کنید، در این صورت بهتر است این مدت را به ۲۰ بازه زمانی نیمساعته تقسیم کنید.
۱۰. عدم تمرکز بر اشتباهات
وقتی کودک شما در هنگام صحبت به زبان انگلیسی یا هر فعالیت زبانی دیگری دچار اشتباه میشود، فورا به او واکنش نشان ندهید. در عوض باید تمرکز خود بر جنبههای مثبت فرآیند یادگیری بگذارید و او را به خاطر مهارتهای زبانی که کسب کرده است، مورد تشویق قرار دهید.
۱۱. بکارگیری روشهای یادگیری مختلف
گاهیاوقات والدین برای آموزش زبان انگلیسی به کودک خود از روشهایی نامناسب و غیراستاندارد استفاده کرده و تمرکز خود را تنها بر روی یک روش آموزشی می گذارند که این موارد در نهایت میتوانند باعث کاهش انگیزه کودکان شوند. علاوهبراین والدین باید توجه داشته باشند که هر کودکی دارای تیپ شخصیتی، علایق و تواناییهایی متفاوتی است. به عنوان مثال برخی از آنها از طریق انجام بازیهای آموزشی بهتر زبان یاد میگیرند و برخی دیگر نیز علاقه زیادی به کتابهای داستان زبان انگلیسی دارند. یا مثلا گروهی از کودکان نیز ممکن است از انجام بازیهایی که نیاز به انجام حرکات بدنی دارند، لذت ببرند. در مجموع بهتر است برای آموزش زبان به کودک خود از روشهای آموزشی مختلف استفاده کنید زیرا استفاده از تنها یک روش میتواند یادگیری زبان انگلیسی را تبدیل به فرآیندی حوصلهسربر کند.
۱۲. تشویق همسالان
آموزش مهارتهای اجتماعی به کودکان (برقرای ارتباط با همسالان، تشویق سایر زبانآموزان و …) نیز به اندازه آموزش زبان به آنها از اهمیت بالایی برخوردار است. مهارتهای زبانی کودکان تنها از طریق برقراری ارتباط با سایر افراد رشد پیدا میکنند و بنابراین حتما از آنها بخواهید تا نسبت به همسالان خود مهربان باشند و از آنها حمایت کنند. به عنوان مثال فرزند شما میتواند با دست زدن، دوست خود را تشویق به یادگیری زبان کند.
۱۳. دقت در انتخاب سطح زبان
مطمئن شوید که سطوح دروس آموزشی ارائهشده به کودک شما متناسب با سن و تواناییهای او میباشد زیرا استفاده از منابع آموزشی پیشرفته میتواند باعث کاهش انگیزه او در یادگیری زبان انگلیسی شود. به عنوان مثال برای آموزش زبان به کودک خود به هیچعنوان از واژگان پیشرفته و یا دروس گرامری که برای افراد نوجوان و یا بزرگسال طراحی شدهاند نباید استفاده کنید.
۱۴. استفاده از تکنیک تصحیح غیر مستقیم
اگر کودک شما در هنگام صحبت به زبان انگلیسی دچار اشتباه شد، اشتباه او را به صورت غیر مستقیم تصحیح کنید زیرا تصحیح مستقیم میتواند در طولانی مدت بر انگیزه او تأثیر منفی بگذارد. به عنوان مثال اگر فرزندتان به اشتباه از جمله “.He can plays basketball” استفاده کرد، در این صورت کافیست به او در پاسخ بگویید: “.Sure, he can play basketball”.
۱۵. دادن پاداش
در صورت موفقیت فرزند خود در یادگیری مهارتی و یا نکته آموزشی برای او پاداش در نظر بگیرید. سیستم پاداش در کل سبب افزایش انگیزه شده و باعث میشود تا کودکان برای دریافت پاداشهای بعدی تلاش بیشتری کنند. البته مطمئن شوید که پاداشی که به فرزند خود میدهید متناسب با سن او است و در انجام اینکار نیز زیادهروی نکنید زیرا در این صورت ممکن است کودک شما برای یادگیری زبان خود را وابسته به دریافت پاداش کند. به عنوان مثال میتوانید برای او غذای مورد علاقهاش را درست کنید و یا به او اجازه دهید تا نیم ساعت بیشتر با دوستان خود بازی کند.
۱۶. استفاده از کارتون و انیمیشن
همراه با کودک خود به تماشای کارتونها و انیمیشنهایی بپردازید که به صورت خاص برای آموزش زبان انگلیسی به افراد با سنین پائین ساخته شدهاند زیرا کودکان اغلب از تماشای آنها لذت بسیاری میبرند. برای انجام اینکار میتوانید از کارتونهای مورد علاقه کودک خود استفاده کنید که البته باید مطمئن شوید که فیلم یا کارتونی که انتخاب میکنید، متناسب با سن کودک شما میباشد.
منابع: Britishcouncil، Cambly و Ditto-online